Küçük Parçalar

Yıllar önce Adama Smith’in Ulusların Zenginliği kitabını okurken basit bir örneğe denk gelmiştim. Kitapta insanların belirli alanlarda uzmanlaşarak verimliliği artıracaklarına dair iğne yapımı örnek verilmişti. Kısaca bir insan tek bir iğneyi tek başına yapmak yerine birisi teli keser, birisi ucunu yapar vb. şeklinde bir iş bölümü yaparlarsa, çok daha fazla iğne üreticilerini ifade ediyordu. Aslında bu örneğe göre iş birliğinin verimliliği artıracağı sonucu çıkmaktadır. Ancak ben bu örnekten çok farklı bir şekilde faydalandım. Faydalandığım yaklaşımın temel noktası; bir işi bütün halinde düşünmek veya çalışmak yerine, parçalara ayırarak küçük kısımlar halinde ilerlemek.

Yapılacak işin parçalara ayrılması aslında herkes tarafından uygulanan bir yaklaşım. Ama bizim vurgulamak istediğimiz nokta düşünce tarzının da parçalara ayrılma şeklinde değiştirilmesi. Karşınızda sizi bekleyen uzun ve büyük bir süreç var ve siz bu sürece başlamaktan korkuyorsunuz. Yapmanız gereken şey; süreci, ben yapamam düşüncesi geçene kadar istediğiniz derinlikte yapılacak işleri mümkün olduğu kadar küçültmek. Böylelikle hem küçük parçaları yapmak daha kolay bir hale geliyor, hem büyük parçanın yarattığı stres azalıyor, hem de küçük parçaların tamamlanması haliyle elde edilen tatmin duygusu çalışmayı kolaylaştırıp, diğer bölümlere daha istekli yaklaşılmasını sağlıyor.

Küçük parçalara ayırdığınız takdirde, üstesinden gelemeyeceğinizhiç bir iş yoktur. Senin için küçük parçalar halinde, en sade ama en Profesyonel eğitimleri hazırladık.  Albert Einstein'in söylediği gibi; Her şey mümkün olduğunca sadeleştirilmeli, fakat basitleştirilmemelidir.