Beden dilinin haraketler dünyasındaki aldığı yer belli olduktan sonra bazı beden dili alanları oluşmuştur. Bilinçli gözlem ve beden dili elementlerinin uygulanması doğrudan uygulanabilecek bir çalışma programı değildir. Buradan belli bir hissin belli bir hareketi vardır şeklinde kesin bir sonuç çıkarılmalıdır. Beden dili ile açığa vurulan belli başlı hisler vardır; Bunlar kısa süreli ortaya çıkan ani heyecanlar,  uzun süreli içgüdüsel durumlar (ruhsal durumlar), veya her şahsın kendisiyle ilgili olan ve onun karakterini belirleyen ona ait tutumdur.

    Bazı insanlar vardır, her ne anlatırlarsa anlatsınlar ağızlarından çıkan tüm sözcükler zevkle, keyifle dinlenir. Çünkü bu kişiler duygularını, düşüncelerini değişik ve renkli ses tonlarıyla zengin kelime dağarcıklarından oluşturdukları cümlelerle ifade ederlerken, söylediklerini uygun mimikler ve beden diliyle de desteklediklerinden , dinleyicileri etkilemeyi başarırlar.
     İlk izlenim ilk 30 saniyede yaptığınız hareketlerin ve söylediğiniz sözlerin bir bütünüdür. Ne söylediğiniz değil, onu nasıl söylediğiniz önemlidir. Basit bir jest, yüzlerce kelimeden daha çok şey ifade eder. Beden dili bilinçdışı motivasyonlarımızı açığa çıkarır.
    Ellerin kenetlenmesi, kolların kavuşturulması ilişkiyi olumsuz yönde etkilerken, kolları kavuşturmadan bacak bacak üstüne atmadan oturmak ve elleri açarak öne doğru eğilmek açık bir insan olduğunuz izlenimini yaratarak ilişkiyi kolaylaştırır.
    Genel bir ifade ile konuşma esnasında bakışma düşünme ile sıkı sıkıya bağıntılıdır ve kişinin olaydan ne kadar etkilendiğini gösterir.          Bakışın çok çeşitli alan özel şekillerini ve fonksiyonlarını daha iyi kavrayabilmemize yarar. Bir konuşma esnasında katılımcılar üzerinde kolaylıkla gözleyebileceğimiz bakışma davranışı vardır.
Baş hareketlerimiz, kollarımız ve bacaklarımızla karşımızdakine neler anlatırız? Yalan söylerken bedenimiz ne "söyler"?
      İletişimin % 70'i sözel olmayan hareketlerden yani jest ve mimiklerden, beden hareketlerinden oluşur. Kelimeleri çoğunlukla gerçek duygu ve düşüncelerimizi maskelemede kullanırız. Bu nedenledir ki beden dili gerçeğimizdir.
Baş Hareketleri
      Başı düz bir haldeyken dikey ve yatay çizgilerle ayırdığımızı düşünecek olursak, yatay eksenden aşağı bakan baş duruşu; çekingen, güvensiz ve karşımızdakinin üstünlüğünü kabullenici bir tavır içinde olduğumuzun göstergesidir. Yatay eksenden yukarı bakan baş duruşu ise, ilgili duruma tepki gösterme, reddetme ve üstünlük taslama gibi mesajlar içerir.
Kollar ve Bacaklar
   Kolların kavuşturulması, söylenenlere daha az dikkat ettiğimizi ve iletişime kapalı olduğumuzu ifade eder. Dinlediğimiz kişi ile aynı fikirde değilsek, zıt görüşlere sahipsek kollarımızı kavuşturarak bu mesajı iletiriz.
  Bacak bacak üstüne atma davranışı da iletişime kapalı, olumsuz ve savunucu bir tutumda olduğumuzu, gerginlik yaşadığımızı yansıtabilir.
Yalan Söylerken
x   Gözler sıklıkla konuşulan kişiden kaçırılır.
x  Jest ve mimiklerde, beden hareketlerinde artış olur.
x   Kıpırdanma başlar, kişi sık sık elini burnuna, ağzına yüzüne götürür.
x  Oturulan yerde öne arkaya, sağa sola hareket etme, pozisyon değiştirme davranışı artar. Tüm bu belirtiler kesin kanıtlar olmamakla birlikte, karşımızdaki kişiyi değerlendirirken göz önüne almamız gereken tavırlardır.
24.12.2016 tarihinde yayınlandı

Yazar: Editör

YORUMLAR 0 Yorum

Yorum yazabilmek için üye girişi yapınız.